Ingen ble skadet i brannen, og brannmannskapene klarte også gjennom solid innsats å sørge for at brannen ikke spredte seg til nærliggende bygninger.

Politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira ved Vest-Lofoten politistasjon opplyser at de holder alle muligheter åpne i etterforskningen, men understreker tydelig at de ikke mistenker noe kriminelt.

– Vi etterforsker saken bredt både taktisk og teknisk. Men vi har ingen mistanke om at det har skjedd noe kriminelt. Vi ber folk om å vente til politiet har fått gjort sine undersøkelser og at vi får konkludert før folk konkluderer. Og det har noe med hensyn til de berørte til denne brannen å gjøre, sier politistasjonssjefen til Avisa Lofoten.

For det tok ikke lang tid før ryktene begynte å gå.

Foto: Gustav Fauskanger Pedersen

Dobbel belastning

I fjor brant et hus ned til grunnen i Stamsund og en person omkom. I etterkant gikk det rykter om at det skal ha skjedd noe kriminelt. Det førte til at politiet måtte gå hardt ut for å stanse ryktespredningen. Da etterforskningen var ferdig, viste det seg at det var en elektrisk feil som var årsaken til brannen.

En person har tilknytning som berørt og pårørende til begge brannene. I løpet av høsten ble Skjærbrygga og resten av reiselivsanlegget forsøkt solgt. Prisantydningen i annonsen var på 15 millioner kroner. Men ingen kjøpere slo til på tilbudet, og mandag brant bygningen ned.

– De antagelsene folk gjør, er som regel feil. Så la politiet få bruke den tiden det tar på å finne ut hva som har skjedd, sier Finstad-Steira.

– Vi var så klar i fjor på grunn av nettopp de ryktene som gikk, at det var en elektrisk årsak til brannen. Og så kommer det en ny brann nå, og det er derfor jeg sier at vi må få lov til å undersøke. Vi etterforsker bredt som vi gjør, men vi er nødt til å få tid på oss til å komme fram til en konklusjon, sier Finstad-Steira.

– Det ble en dobbel belastning for vedkommende i fjor under brannen. Og nå står han i risiko for å få en dobbel belastning igjen. Hvordan ser du på det?

– Nei, jeg tenker at det fortjener han ikke. Vær mennesker nå og tenk om dere selv hadde vært i en sånn situasjon. Den belastningen må han få slippe. La politiet gjøre seg ferdig og så skal vi komme til en konklusjon. Ikke la ryktene ta konklusjonen, for det blir som regel feil.

Avisa Lofoten har vært i kontakt med mannen som ikke vil uttale seg om ryktene.

I kommentarfeltene til lokalavisene har folk også vist sin støtte, delt minner om Skjærbrygga og uttrykt sorg og fortvilelse etter brannen.

Live Lofoten har også takket for all støtten de har fått, så ryktespredningen er bare en del av bildet.

BLUSSET OPP IGJEN

Politiet har allerede avhørt flere vitner i forbindelse med etterforskningen.

Foreløpig er det ikke klart hvor brannen har startet. Flere som har vært vitne til brannen, har sine formeninger, men politiet vet ikke, opplyser Finstad-Steira. Lofot-Tidende skrev mandag uten forbehold og uten å oppgi kilde til informasjonen at brannen startet i tredje etasje. Avisa Lofoten har kontaktet redaktør Bjarne Benjaminsen for å få en forklaring, men har ikke fått svar.

Politiet har gjort noen undersøkelser og sikret beviser. Men det har vært utfordrende. Det er fortsatt varmt på stedet, og tirsdag blusset brannen opp igjen, fortalte Finstad-Steira onsdag.

– Vi må få undersøkt åstedet ordentlig først. Brannen blusset opp igjen i går, så det tar en stund til før vi får gjort de gode tekniske undersøkelsene, sier han om mulighetene til å finne årsaken til brannen.

Til etterforskningen ønsker politiet tips. Politiet er særlig interessert i video av Skjærbrygga i forkant av og under brannen. De som ønsker å tipse politiet kan ta kontakt på telefon 02800.