Årsaken er naturligvis på grunn av uværet som er meldt. Ifølge Meteorologisk institutt, er det meldt vindkast opp mot 40 m/s. I den forbindelse har de sendt ut oransje farevarsel på bakgrunn av sterke vindkast.

–Det dårlige været og de sterke vindkastene som er ventet i Nordland i morgen kommer garantert til å føre til problemer for trafikken i fylket, konstaterer sikkerhets- og beredskapssjef i Nordland fylkeskommune, Jostein Eliassen i en pressemelding.

I en pressemelding fra Vågan kommune søndag kveld, står det å lese at det kan være utfordrende å komme seg på skole og arbeid i deler av kommunen mandag:

«Gjenstander kan bli tatt av vinden, og det vil bli utfordrende kjøreforhold. Høy flo, kombinert med sterk vind og bølger kan skade infrastruktur».

Dropper hjemmehjelp

I utgangspunktet vil skoler og barnehager holde åpent som normalt, med unntak av Gimsøy skole som stenger. Barnehagen på Gimsøy vil være åpen, ifølge pressemeldingen.

Skolebussene vil være innstilt. Kommunen oppfordrer derfor foresatte til å sørge for at barn kommer seg til og fra skolen, og særlig gjelder dette de minste.

Som følge av de antatte værutfordringene, vil ikke Henningsvær, Sydalen og Gimsøy få besøk mandag.

«Det er gjort forberedende tiltak i dag, slik at behovene der er dekt», heter det i pressemeldingen.

Nordland fylkeskommune har innstilt en rekke, buss, ferge og hurtigbåtavganger i fylket mandag. Oversikten ser du her.

I Vågan er alle ordinære bussavganger innstilt, inkludert ruten Å-Leknes-Svolvær-Narvik.

Sambandet Svolvær-Skrova er innstilt fra søndag kveld kl. 21.30 og gjelder inntil videre

Broer kan bli stengt

Ifølge beredskapssjef Eliassen i fylkeskommunen, må man være forberedt på flere kansellerte avganger for ferje og hurtigbåt. Han ber folk følge godt med på nettsiden  reisnordland.no, der meldinger om kollektivtrafikken oppdateres fortløpende.

Ved sterk vind er det også mange broer i Nordland som ligger utsatt til. Disse kan bli stengt på kort varsel.

Gimsøybrua kan bli stengt i perioder mandag dersom det blir så kraftig vind som det meldes av meteorologene. Foto: Dina Svendal Kleiven

–Blir vinden for sterk, så må vi stenge broer. Hensynet til liv og helse må komme først, og vi ber alle om å respektere slike stenginger. Broene blir stengt fordi risikoen for å bli tatt av vinden er for stor til at biler kan kjøre over.

Han oppfordrer de som absolutt må ut på veien om å beregne god tid, og peker samtidig på at det også kan være både veldig glatt og dårlig sikt.

–Følg med på 175.no for å finne ut hvordan tilstanden er der du skal kjøre. Der har de oppdatert informasjon til enhver tid, slår Jostein Eliassen fast.