NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen sier at auguststatistikken er gode nyheter for de aller fleste overnattingsbedriftene i nord. Men uroen i verden, og prisøkningene som følger med, skaper usikkerhet i bransjen.

– Det er mye usikkerhet rundt den generelle økonomiske utviklingen i Norge og verden. Det er stor spenning blant bedriften om hvordan høsten og vinteren blir. Prisøkninger som følger av etterdønninger av pandemien og krigen i Ukraina bidrar til å skape betydelig usikkerhet rundt den videre utvikling, med fare for svekket kjøpekraft i viktige kundegrupper.  Mange sliter fremdeles med effektene fra pandemien og det vil være helt nødvendig med gode besøkstall fremover, sier Bjarmann-Simonsen.

Mange utlendinger

596 724 overnattinger på de nordnorske overnattingsbedriftene i august 2022, er en økning på 45 053 overnattinger fra august 2021.  Dette innebærer en økning på 8 prosent, mens Norge totalt hadde en økning på 18 prosent. Sammenlignet med august 2019 er det en økning i totaltrafikken til Nord-Norge på 7 prosent.

Utenlandstrafikken til Nord-Norge har økt med 84 prosent i august måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har hatt økning i utenlandstrafikken på 129 prosent. Sammenlignet med august 2019 er det en økning i utenlandstrafikken til Nord-Norge på 10 prosent.

Nordmenn reiser ut av landet

Antall norske overnattinger på overnattingsbedriftene i Nord-Norge har gått ned med 21 prosent i august sammenlignet med august 2021, mens Norge totalt har en nedgang på 8 prosent. Sammenlignet med august 2019 er det en økning i antall norske overnattinger i Nord-Norge på 4 prosent, heter det i pressemeldingen fra NHO.

Over 100 prosent økning

Ifølge NHO har hotellene i Nord-Norge hatt en økning i totaltrafikken på 13 prosent sammenlignet med august 2021, og det er utlendingene som sørger for økningen.

Utenlandske hotellovernattinger i Nord-Norge økt med 147 prosent i august måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 190 prosent. Samtidig har antall norske overnattinger på hotellene i Nord-Norge har gått ned med 13 prosent i august sammenlignet med fjoråret.