Tre måneder etter at Halvar Ellingsen vant prisen som årets kjøkkensjef, har Kvitnes gård vunnet en ny høythengende matpris. Mandag kveld, for øvrig kvelden etter at Ellingsen selv ble pappa for andre gang, vant nemlig Kvitnes gård prisen som Nordic Food Destination under Embla Food Awards.

Ifølge prisens nettsider gis prisen til et samfunn, institusjon, eller et fellesskap som har samlet produsenter av råvarer, restauranter og andre lokale aktører for å løfte en region gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

– Det er en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, smiler en fornøyd kjøkkensjef og driver av Kvitnes gård.

Nordisk

Ellingsen sier til VOL at det er spesielt kult for ham og gjengen på Kvitnes at dette dreier seg om en nordisk pris. Det er bondelagene i de nordiske landene som står bak.

– Jeg satt selv i juryen for denne prisen for to år siden og vet hvilket proft opplegg som er rundt den. Prisen er høythengende, slår han fast.

Når håper han at prisen skal være med på å generere litt ekstra bookinger i tiden som kommer.

– Trykket er bra, men ikke det samme som i fjor. Det er flere grunner til det, som at folk får lov til å reise utenlands og mange utsatte familieselskaper etter pandemien. Vi tar gjerne mot mer trykk fra gjester, sier han.

Flere utenlandske

Han forteller at de denne sommeren har flere utenlandske turister på gjestelisten, uten at markedsføringen mot utlandet har vært særlig stor.

– Vi gikk kanskje i en liten felle med det å være fullbooket. Folk tror det er vanskelig å få bord og har på den måten møtt oss selv i døra, men vi har ledig kapasitet fremover, opplyser han.

– Prisen er med på å gi oss en energiinnsprøyting, legger han til.

Ellingsen er nøye med å forklare at det er et helt team som står bak Kvitnes og all hederen stedet har mottatt siden åpningen i februar i 2020. Han forteller at han ville skape noe unikt, noe som ble lagt merke til, noe som ikke var en helt vanlig restaurant en kan finne dusinvis av i en bykjerne.

Siden starten har Kvitnes gård vunnet en rekke priser.

– Hadde du trodd da dere startet, at dere i løpet av så kort tid skulle bli så mye lagt merke til?

– Jeg føler vi har fått til noe unikt her, noe helt eget. Det er veldig fint å bli lagt merke til, hadde vi ikke blitt det, hadde det ikke vært så kult. Men at vi skulle vinne så mange priser så fort, det hadde jeg ikke trodd, sier Halvar Ellingsen.

Skapt liv

Samtidig trekker han frem at det som har gledet ham mest etter at de startet Kvitnes, er at stedet har klart å tiltrekke seg flinke fagfolk fra store deler av verden, som har flyttet til bygda Kvitnes og skap liv i ei bygd med høy snittalder. I tillegg har de startet opp Lille Kvitnes i Sortland sentrum.

– Det er det jeg har satt aller mest pris på. Det er ekstremt dyktige fagfolk som vil jobbe for oss, og som har blåst liv i bygda igjen. Plutselig har vi også en restaurant nummer to oppe og går. Det betyr mye for oss og topper prisene, forklarer Ellingsen.

I begrunnelsen til Nordic Food Destination heter det blant annet: «Kvitnes Gård tilbyr hyperlokal mat og overnatting i verdensklasse i eventyrlige omgivelser. Her er menyene forankret i lokale råvarer og regionens historie».

Det trekkes også frem at råvarene kommer fra gården, og at det som kjøpes, kjøpes fra lokale produsenter.