Koronasmitten har økt i Europa, og nå også i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet kan en ny smittebølge med omikron være i horisonten.

Ifølge FHI er det spesielt den nye og mer smittsomme omikronvarianten BA.5 som sprer seg.

– Vi har forventet en ny bølge, den kom bare litt tidligere enn tenkt, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul til Våganavisa.

Han er ikke spesielt overrasket over nyheten fra FHI. Sesongvariasjon av smitte har vært forventet, og Norge har forberedt seg på smitteberedskap frem til sommeren 2023.

Videre sier han, at den beste innsatsen folk kan bidra med, er å fortsette basalt smittevern med gode hygienerutiner. Juul oppfordrer også til å vaske hender, bruk håndsprit og å holde deg hjemme hvis du er syk.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, uttalte til TV tirsdag at de regner med at en ny bølge er på vei.

– Vi har snakket om en høstbølge, men også sagt at den kan komme tidligere, altså allerede til sommeren, uttalte hun da.

Ifølge Stoltenberg er innleggelsestallene foreløpig på et lavt nivå, men hun understreker at det kan endre seg raskt.

– Vi må vente at det vil være en økning i antall innleggelser og behov for intensivbehandling og etter hvert dødsfall i ukene som kommer, uttrykte Stoltenberg overfor TV2.