I forbindelse med at søknadsfristen for å søke på videregående utdanning går ut 1. mars, er alle niende og tiendeklassinger, med foresatte, invitert til en åpen ettermiddag på skolen fra kl. 17.

– Vi har det på ettermiddagen fordi vi ønsker at foreldrene skal være med, sier rådgiver ved Aust-Lofoten videregående skole, Terje Knutzen.

Da blir det omvisning og orientering om de ulik utdanningsprogrammene til skolen.

– Vi gjør dette fordi elevene skal gjennom en viktig tankeprosess med tanke på hva de skal velge. Valget de gjør vil i alle fall ha betydning tre år fremover, sier Gry Falch-Olsen, som også er rådgiver ved skolen.

Det er ikke bare utdanningsprogrammene ved Aust-Lofoten vgs man kan få mer informasjon om. Det kommer også representanter fra kommer fra Vestlofoten vgs, Knut Hamsun vgs (Hamarøy) og noen fra Sortland vgs.

Ingen utdanningsmesse

Tidligere har skolen arrangert en stor yrkes og utdanningsmesse i januar/februar, der både universitet og høyskoler, lokalt næringsliv og videregående skoler i regionen har vært til stede.

– Da har vi hatt opp mot 60 utstillere, men det har blitt alt for stort til at vi klarer å gjennomføre det, noe som er synd. For det har vært en superfin greie, både for våre elever og niende og tiendeklassingene, sier Falch-Olsen.

– Men vi er på let etter en ny måte å gjøre det på og ønsker gjerne samarbeid med kommune og næringsliv, supplerer Knutzen.

Utfordrende valg

Å finne ut hvilken videregående utdanning man skal velge når man er 15–16 år, er ikke alltid like enkelt.

– Det kan være utfordrende for en del. Det er også derfor vi ønsker å nå foreldrene, sier Knutzen.

– Og så vet vi at venners valg også har veldig stor betydning. Vi er rundt i grunnskolen og informerer elever, legger Falch-Olsen til.

Noe som rådgiverne mener er lurt at elevene tenker over, er om de er mest teoretisk eller praktisk anlagt. I tillegg er det lurt å tenke på hvor lenge de ønsker å gå på skole, og om de vil raskt ut arbeidslivet.

– Ønsker de det siste, kan yrkesfag være midt i blinken. Da går man to år på skolen, mens resten av opplæringen er ute i en bedrift. Vil man gå høyere utdanning, er det nok lurt å velge en studieforberedende linje, forklarer Falch Olsen.

Viktig å komme uansett

Nå håper de to rådgiverne på at mange møter opp torsdag ettermiddag, for å få mer informasjon om hva skolen kan tilby.

– Vi er veldig spent på hvor mange som kommer. En del av elevene har allerede bestemt seg og tenker nok at dette ikke er nødvendig. Men vi oppfordrer folk til å komme uansett, og særlig de foresatte. Den videregående opplæringen har også endret seg en del de siste åra, og da er det viktig at foreldrene er oppdatert, slår Gry Falch-Olsen fast.