Haugnes er kjøkkensjef- for Thon Hotel Lofoten og Thon Hotell Svolvær. Der har han til sammen ansvar for 120 medarbeidere.

I juryens begrunnelse for prisen, står det blant annet å lese at prisvinneren er allsidig og kreativ, og har gjennom mange år gjort seg bemerket både i egen region og i landet for øvrig.

«Dette med bakgrunn i den gjennomførte tankegangen om utvikling av faget samt formidling av historie og egenart. Her e ingenting overlatt til tilfeldighetene», heter det.

Utrolig stolt over å bli nominert

Da Våganavisa får fatt i Haugnes for noen kommentarer til hederen, legger han ikke skjul på at han er svært begeistret.

– Jeg var stolt over å være nominert, og enda mer stolt da jeg vant. Det er vanskelig å skjønne at man har fått den. Nå trenger jeg et par dager for at det skal synke inn, sier han.

Den ferske prisvinneren trekker frem det gode miljøet og fellesskapet på Thon-hotellene i Svolvær.

– Jeg føler at vi har veldig gode muligheter der. Fagmiljøet er veldig bra, og det er mange dedikerte personer som jobber der. Så lenge vi lager god mat har vi frie tøyler til å gjøre nesten hva vi vil.

Mer rekruttering

Haugnes er ikke den eneste ansatte på Thon i Svolvær som nylig har vunnet pris. Det har også Siriyaporn Rithisirikrerg, populært kalt Mymint. Hun ble kåret til Årets unge kokk. Nettopp unge medarbeidere er noe kjøkkensjefen vil jobbe for å få flere av.

– Er det noe jeg vil jobbe fremover, er det å rekruttere enda flere ungdommer. Vi vil vise at faget vårt er kjempegøy og artig. Og så ønsker jeg også å jobbe inn flere på kokkelandslaget, slår Stian Haugnes fast.

Profilerte vinnere

Hotelldirektør ved Thon Hotell Svolvær, Erik Taraldsen, sier til Våganavisa at de er mest stolt over at dette er en faglig forankret pris.

– Det er kokkenes fagorganisasjon (Norske kokkers landsforening), som står bak prisen. Og det som er ekstra spesielt i med denne prisen, er at alle som har vunnet den tidligere, er blant de største kokkene vi har.

Et raskt googlesøk bekrefter at det stemmer. Eyvind Hellstrøm, Harald Osa, Hans Robert Bruun, Bent Stiansen, Trond Moi og Lars Barmen, er noen av de mest profilerte mottakerne av prisen. Det er også Halvar Ellingsen, som driver Kvitnes Gård i Vesterålen. Han mottok prisen i 2021.

– En bekreftelse

Taraldsen synes også det er ekstra stas at Thon-hotellene i Lofoten har fått to utmerkelser med en dags mellomrom. Fredag ble det kjent at Siriyaporn Rithisirikrerg, populært kalt Mymint, ble kåret til Årets unge kokk. Hun jobber ved Thon Hotel Lofoten.

– Det er litt spesielt. Og så forplanter det seg videre nedover i utdanningen. Samtidig er det en bekreftelse på det vi gjør, slår Erik Taraldsen fast.

Mange baller i luften

Når det gjelder Haugnes, har han hatt mange flere jern i ilden enn bare være kjøkkensjef. I 1994 var han med å starte den lokale lærlingekonkurransen. Få år senere var han en av drivkreftene bak etableringen av Nord-Norge mesterskapet for kokkelærlinger.

Ved siden av sin jobb som kokk har han også vært styremedlem i Kokkenes Mesterlaug i Lofoten og Vesterålen, Styremedlem og viseformann NKL, Redaktør i bladet Kjøkkensjefen, matfaglig ansvarlig for Hvalfestivalen i Henningsvær, Codstock og Lofoten Internasjonale tørrfiskfestival.