VM har ikke blitt arrangert under pandemien. En av følgene er at torsketoget heller ikke har gått fra Svolvær skole. I år er VM tilbake. Det samme er torsketoget.

– Jeg tenker at det er viktig å ta tilbake en del av de tradisjonene vi har mistet under pandemien. Vi gleder oss, sier rektor Ronnie Maas Pedersen.

Toget ledes an av politiet og starter fra Svolvær skole klokken 11:00 på fredag. Etter planen skal det ende opp på torget klokken 11:30.

– Vi er 550 elever, + lærere og diverse, så det kan være det tar litt mer tid.

– Er elevene spente?

– Ja, særlig de minste synes dette er stas. Det er mange som aldri har vært med på dette før. De kommer til å ha på seg tradisjonsrike klær, det kommer til å bli både vimpler, flagg og torsk på pinne som de har laget.

Dette er ruta

Toget går fra Svolvær skole klokken 11:00 på fredag. Derfra går de bak Shell, over E10 og forbi Våganhallen. Der går de over veien, gjennom tunnelen ved Aust-Lofoten vgs. og rett frem og ned Sivert Nilsens gate. Toget svinger inn ved Skandinavisk og følger gata bort til torget. Der skal det være et lite opplegg.

Dette er altså en annerledes rute enn den ruta de går 17. mai.

– Vi vil unngå for mye kluss med trafikken, sier rektoren og legger til:

– Jeg tror selve toget blir ganske likt som det pleier å være. Nå er det noen år siden sist. Vi skal gjøre en evaluering når vi er ferdig og se om det er noe vi skal gjøre annerledes neste år. Men jeg tror det kommer til å gå bra. Vi er vant til å gå i tog.

Fra torsketoget i 2019.