Dette står å lese i en pressemelding fra Nordlandssykehuset fredag.

Ved hjelp av en app blir det nå enklere for ambulansepersonell å kommunisere med sykehuset, og sammen med dem avgjøre om slagalarmen skal gå.

– Med eSTROKE styrker vi kompetansen om hjerneslag, sier prosjektleder John Helge Flage ved Prehospital klinikk i Nordlandssykehuset.

Intensjonen med eSTROKE er å styrke kunnskapen om hjerneslag, og å innføre standarisert prehospital undersøkelse i ambulansen.

– Dette vil sikre samme språk og rapport utenfor og inne på sykehus. National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS), er godt validert for bruk inne i sykehus, og studier har også vist seg å være en god score utført av prehospitalt personell, sier Flage.

Metoden ble innført i november i fjor i ambulansene i Salten, og erfaringene er så gode at dette som nevnt utvides til Lofoten og Vesterålen som planlagt

– Et felles språk mellom sykehusets leger og ambulansen kan øke mulighetene for rask og riktig hjelp hvis man rammes av hjerneslag, sier seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse ved Oslo universitetssykehus, lege Maren Ranhoff Hov.