Mine gode tanker og dypeste medfølelse til Frits Blix Hansen sin nærmeste familie.

Frits Blix Hansen.

Det var med sorg, og overraskelse jeg mottok meldingen om at min gode venn og politiske kollega gjennom de siste 13 årene var gått ut av tiden. Han vil bli dypt savnet av både familie, venner og lokalsamfunnet i Vågan.

Han hadde bare 3 dager før han gikk bort torsdag 27/4 gjennomført et kommunestyremøte. Jeg hadde ringt ham flere ganger i løpet av denne torsdagen, for å avklare med ham, noe vi hadde snakket om på trappa etter møtet. Han skulle be seg fritatt for politiske verv fordi hans sykdom plaget ham slik nå, at han mente at han måtte redusere engasjementet. Han søkte på onsdag ettermiddag den 26/4, om fritak for noen av disse vervene, men ikke alle.

For meg var det uforståelig - hvordan han kunne tenkte at han skulle greie å fortsatt stå i flere av sine verv, når det var forbundet med smerte. I tillegg gav han uttrykk for at det nå, etter hvert, hadde blitt en betydelig kraftanstrengelse å henge med i alle sakene, slik at han ble sliten etter møtene. Frits gav virkelig alt, helt til det siste. Akkurat slik han alltid har gjort.

Frits sitt engasjement for Vågan, og for rettighetene til den enkelte innbygger var helt unikt. Ingen sak var for liten, spesielt ikke dersom der lå implisitte lovnader i tidligere vedtak, eller dersom det ville gi by eller bygd nye arbeidsplasser og utvikling. Få av oss andre kunne henge med, eller hente frem det samme intense engasjementet som ham. Vi ble raskt oppdatert på tidligere vedtak og lovnader! Frits bidro og satte oss i stand til å jobbe med mange saker hvor forslag på vedtak, ikke var rett - basert på historisk faktum, eller basert på ønsker fra grunneiere om utvikling i dag!

Frits brukte svært mye fritid på sitt politiske engasjement. Hvor mange folkemøter, høringsmøter og enkeltmøter med folk som prøver å få til noe i vårt samfunn som Frits har vært på, er vanskelig å si – men de årene jeg har kjent han, har det vært mange hundre slike møter, og tusenvis av telefonsamtaler. Han førte alltid eget referat fra slike møter og delte de han kunne med oss andre.

I partiarbeidet var han like engasjert. Han ville ha utvikling både i Høyre og i Vågan. Han produserte leserinnlegg og ble intervjuet i utallige saker. Han stilte på valgstand og på medlemsmøter. Han var aldri redd for å si sin mening, helt direkte, og aldri redd for at politiske motstandere kunne benytte anledninger til å mistolke hans meninger i verst mulig retning. Da oppstod bare ny anledning til å skrive nytt leserinnlegg, gjennomføre et nytt intervju, eller innta talerstolen enda en gang om saken.

Han var alltid svært opptatt av å holde kostnadsbelastningen ved å bo i Vågan så lav som mulig! Han snakket med mange som slet med å få endene til å møtes, og i alle saker stod han opp for reduserte avgifter, skatter og minimere kommunens kostnadsbruk.

Frits ledet i svært mange år forhandlingsutvalget i Vågan, som hadde som oppgave å foreta lokale lønnsforhandlinger og oppfylle kommunens lønnspolitiske plan. Dette arbeidet tok mye tid, og det var viktig å ivareta likebehandling over tid og mellom de ulike organisasjonene for ansatte i kommunen.

Han var svært opptatt av at statistikken var oppdatert og at kommunen kunne gi konkurransedyktige betingelser til grupper hvor konkurransen i arbeidsmarkedet var særlig stor, samt at der ble avsatt ekstra til lavtlønnede grupper. Gjennom dette arbeidet ble han ekstra godt kjent med de enkelte enheter i kommunen og med de enkelte ansatte. Gjennom dette arbeidet opparbeidet han et utstrakt kontaktnett blant kommunens ansatte og tillitsvalgte.

I sitt politiske virke jobbet han for å ivareta alle i vårt samfunn, uavhengig av status og økonomiske evner. Han stilte alltid mange og kritiske spørsmål til alle som utøver makt. Han stilte høye krav til seg selv, og forstod verdien av å også stille krav til dem han skulle hjelpe. Jeg vil huske Frits som en inspirerende og engasjert person. Hans innsats vil fortsette å inspirere og motivere oss alle til å jobbe for et bedre samfunn. I tidsbruk, innbitthet og engasjement vil vi nok alltid komme til kort, men det er viktig å ha noe å strekke seg etter.

Frits var dedikert og hardtarbeidende, og som alltid stilte opp for andre. Han var en god venn og en lojal støttespiller for mange i lokalsamfunnet. Han var en samfunnsbygger som alltid hadde befolkningens interesser i hjertet. Han jobbet hardt for å sikre at innbyggerne i Vågan hadde tilgang til de tjenestene og ressursene de trengte for å leve gode liv. Vi vil savne ham dypt, men vi vil alltid bære med oss minnene om hans bidrag til Vågan, og hans positivitet og engasjement.

Han var en ivrig pådriver for lokale prosjekter, og for å støtte initiativer som han trodde ville bidra positivt for Vågan og for innbyggerne. Han var en ekte ildsjel, som alltid jobbet hardt for å gjøre sitt lokalsamfunn til et bedre sted for alle grupper. Han var også en varm og vennlig person som alltid tok seg tid til å lytte og støtte de som trengte det. Han vil bli husket som en dyktig politiker som kjempet for sine overbevisninger og som alltid satte lokalsamfunnet først. Han vil bli husket som en ekstra dedikert og handlekraftig person som gjorde en forskjell i menneskers liv.

Det er ikke mulig å skrive et minneord over Frits uten å nevne temaet potet. Han fortalte alltid med fryd og glede i stemmen at han nå skulle til Gimsøy for å sette, luke, hyppe eller ta opp potet. Også innenfor dette interesseområdet var Frits langt over gjennomsnittlig dedikert. Han hadde tatt vare på 17-18 opprinnelige potetsorter fra Nord-Norge. Hvor de fleste andre tenker at det holder å kjøpe en pose settepotet på Felleskjøpet – fant han glede og entusiasme i å holde i hevd mange gamle potetsorter. Jeg tenker hans potethistorie er en god analogi på hvor vidsynt, tålmodig og langsiktig Frits var i alt sitt politiske arbeid.

Takk for alt du har lært meg, og alle oss i Høyre. Takk for din ekstraordinære innsats og utholdenhet, dine innskutte bisetninger, dine forbehold og ditt ekstraordinære engasjement og harde arbeid, utrettelig utført gjennom nærmere 50 år for Vågan. Hvil i fred!

Med ærbødig og kjærlig hilsen

Eivind Holst

Takknemlig venn, kollega og gruppeleder for kommunestyregruppen til Vågan Høyre, Vågan FRP og Vågan Venstre