Ganske spontant bestemte Kine Therese Sandtrøen seg for å organisere en markering for Ukraina på torget i Svolvær. Da dagen endelig var der hadde hun ikke mulighet til å møte opp selv, da hun hadde skadet seg. Men det var ikke noe hinder for at markeringen kunne gå av stabelen likevel.

Det var både taler og musikalsk innslag. Ordfører Frank Johnsen var en av de som møtte opp og holdt en liten tale.

– Jeg synes markeringen gikk veldig bra. Det viser at engasjementet blant folk er stort. Vi fikk ikke planlagt som vi hadde håpet, men likevel kom det mange folk og det var gode appeller. Jeg startet med å se at jeg skulle ønske at vi hadde sluppet å være her, for hele denne situasjonen er galskap, forteller ordføreren og legger til.

– Det var veldig sterkt å høre han fra Ukraina. Han fortalte at han hadde mistet venner. Jeg pratet også med flere fra Ukraina som bor her, og de er fortvilt.

Musikalsk innslag

Dag Kajander og Arne Størmer møtte også opp og spilte noen låter. Det samme gjorde Terje Brun og Vegard Sandbukt.

Vegard Sandbukt (t.v) og Terje Brun spilte den ukrainske nasjonalsangen. Foto: Ellen Aspdal Salvesen

– Det var veldig sterkt. Terje og Vegard spilte den ukrainske nasjonalsangen. Jeg vil takke Kine Sandtrøen for initiativet. Dessverre skadet hun seg, så det ble med initiativet. Men det er bra noen tok tak, for det er mange som venter på at naboen skal gjøre noe, sier Frank Johnsen.

– Alt i alt, er du fornøyd med markeringen?

– Ja, jeg er det. Jeg synes det gikk veldig bra. Jeg prøvde seg å skaffe meg et flagg, men fikk ikke tak i det. Det var mange andre som hadde det, så det var bra.

På gamle VIO samles det inn utstyr som skal sendes til de som er berørt av denne krigen. Det tas ikke imot klær, men det er andre ting de trenger.

– De har transport helt frem til grensen til Ukraina, så de garanterer at det de får kommer frem. De har allerede sendt en del paller fra vest-lofoten, avslutter Frank Johnsen.