John Håkon Pettersen ble tilsatt som teknisk leder i GaiaVesterålen i midten av mars, og Marie Flakstad Bunes tiltrådte rollen som prosjektkoordinator like etter påske. Sistnevnte kommer fra Reine i Moskenes. Med en samlet bakgrunn som spenner fra produktutvikling og webdesign til festivalorganisering og NAV, tilfører de ny kompetanse til GaiaVesterålens ulike prosjekter, heter det i meldingen.

Teknologiske løsninger i det planlagte containermuseet i Sortland Havn blir en av John Håkon Pettersens hovedansvarsområder. Han mener den rivende teknologiske utviklingen byr på mange muligheter.

Ny teknologi

– I containermuseet skal GaiaVesterålen benytte seg av både AR- og VR-teknologi. For å engasjere barn og unge i klima- og miljøspørsmål, og samhandle med dem på deres premisser, er det viktig å utnytte de mulighetene ny teknologi gir oss. Det er også en helt ny måte å formidle kunnskap om regionen, både historien vår, status i dag og prospektene for framtiden. Ny teknologi kan bidra til å finne konkrete og lokale løsninger på klimaendringer for både næringslivet og det offentlige, sier Pettersen.

Marie Flakstad Bunes kommer fra en prosjektstilling i NAV Øksnes, og har bachelorgrader i utviklingsstudier fra Universitetet i Oslo og sykepleie fra Nord Universitet. Hun har variert erfaring fra prosjektarbeid, blant annet som festivalarrangør og filmproduksjonskoordinator, og dessuten som journalist og sykepleier.

Styrke å bygge broer

– Gaia Vesterålen er en utrolig spennende og viktig satsing. Jeg tror nøkkelen til å lykkes med å skape mer bærekraftige og miljøvennlige lokalsamfunn, er nettopp den tilnærmingen som Gaia har: å ha brede, tverrsektorielle samarbeid som bygger broer mellom ulike aktører. Gaia-prosjektene favner spennet fra enkeltmennesker, som i GaiaTalent, til regionale og europeiske prosjekter, som Miljøkontrakten og RESIST. Det er en gjensidig avhengighet mellom samfunnsinteressene til enkeltmennesket og større museums-, forsknings- og innovasjonsmiljøer, og å bygge broer på denne måten tror jeg er en styrke for Vesterålen, sier Bunes.

GaiaVesterålen er en forsknings- og innovasjonssatsing som har som mål å skape mer bærekraftige og miljøvennlige lokalsamfunn. Sentralt i GaiaVesterålen står forskningssamarbeid, arbeid mot utenforskap, samt fokus på miljø, klima og bærekraft. Barn og unge er premissleverandører og deltakere i samskapingsprosesser i alle deler av satsingen. Prosjekteier er Museum Nord og Lofotr Næringsdrift.