Årsaken er at de mener helseforetaket ikke har involvert Lofot-kommunene i saken om å sikre bærekraft i Helse Nord. Lofotrådet beklager at Helse Nord tar sikte på behandling av denne saken uten at kommunene har hatt mulighet til å uttale seg.

«Dette kan neppe betegnes som god samhandling og et godt utgangspunkt for videre behandling og samarbeid med kommunene», står det å lese i brevet, som er skrevet av leder i Lofotrådet, Elisabeth Mikalsen.

Kritikken har haglet etter at direktør i Helse Nord, Marit Lind, skrev i en kronikk at tjenestene til den nordnorske befolkningen er truet. Og at konsekvensene av det er at man må vurdere sammenslåing av tjenester i ett eller flere helseforetak.

«Denne henvendelsen er ikke uttrykk for generell motstand mot endringer i spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge, men et ubetinget krav om kommunal deltakelse og innflytelse i viktige prosesser som påvirker våre lokalsamfunn, og måten kommunene organiserer sine tjenester på», heter det i brevet.

Lofotrådet ber om at saken sendes til kommunene på høring, med forsvarlig frist for tilbakemelding.

«Vår felles helsetjeneste» er en sammenhengende helsetjeneste fra kommune til spesialist. Når endringer tenkes planlagt er det avgjørende at hele tjenesten får medvirke i utformingen av situasjonsbeskrivelsen».