Vågan kommune vaksinerer denne og neste uke gruppe 9-10 og oppover. Gruppe 9 er personer 45-54 år, gruppe 10 er 18-24 og 40-44. Det er nå direkte timebooking ved å følge lenken på vaksinebestillingssiden.

Kommunen har fått 570 doser denne uken, og får 720 doser i uke 30, altså neste uke.

– Vi er nå på gruppe 9 og 10. det betyr at alle fra gruppe 1-10 kan booke time for vaksine. Det legges ut det antall timer vi har doser, og åpnes for booking for disse gruppene, heter det fra vaksinasjonsteamet.

Dermed har det blitt akkurat slik kommuneoverlege Jan Håkon Juul fryktet, at den største mengden vaksine skal settes i fellesferien.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul. Foto: Morten Moe

ÅPNER FOR STØRRE GRUPPER

– Det er litt som i resten av landet, at folk må forstå at det er nå det gjelder. Vi har litt problemer med å få folk til å bestille timer. Litt av løsningen på det er at vi åpner opp for større grupper. Grupper som vi egentlig ikke skulle hatt inne ennå. Men dette gjør vi for å være sikker på at vi får nok folk, sier Juul.

Vågan har nå satt 4778 førstedoser med Pfizer, og Juul regner med at man i løpet av neste uke skal komme opp i underkant av 6000 doser. I Vågan er det 9600 innbyggere, men cirka 1600 er i aldersgruppen 1-17 år. Dermed er det rundt 8000 som skal ha første dose av vaksinen, og det vil si at det vil være et par tusen førstedoser som gjenstår når uke 30 er omme. I følge Gry Bæra vil man neste uke vaksinere 300 andredoser, og da er det 420 med den første dosen.

LENGRE HOLDBARHET

– De har også endret holdbarheten på Pfizer. Den er nå på en måned, og det betyr at vi ikke må kaste noe. Vi bare forskyver, hvis vi ikke får fylt opp den ene uken. Da kan vi sette opp en ekstra vaksinedag neste uke. Men ønsket fra sentralt hold er at vi klarer å sette de tildelte dosene samme uke som vi får dem. Vi har timer og folk til det, så om bare folk er klare, så skal vi få det til. Det er ventelister, så går det tregt, så åpner vi opp til dem som sitter på gjerdet og er veldig klare til å komme på kort varsel.

– Akkurat i dag er det få som sitter i isolasjon i Vågan. Men vi venter på svar i ettermiddag på 58 prøver som er sendt inn etter at en smittet var på besøk på Bacalao og Styrhuset tirsdag i forrige uke.

– Det er veldig lite testing for tiden. Det er litt rart, når vi tenker på været vi har og symptomer. Men vi ser at Harstad rapporterer at folk går med symptomer i flere dager før de tester seg, og det er ikke helt heldig, mener kommuneoverlegen.

REGNER MED DELTA – Har dere fått bekreftet at det er delta-varianten av viruset som nå er her?

– Nei, men vi vet at kilden hadde delta, så vi tror det er delta. Men det tar tid å få konstatert det. Alfa får vi fort, for det kan de teste seg fram til i Bodø. Når det gjelder delta, så skal den inn til FHI. Og alt etter hvor mange prøver de får inn, så kan det ta én uke å få en slik av- eller bekreftelse.

– Er det et problem at dere nå plutselig får så mange doser vaksine?

– Jeg synes det der uproblematisk at vi får mye. Vi får tatt igjen etterslepet. Vi skulle egentlig få 570 doser også neste uke, men sannsynligvis skyldes økningen en omfordeling fra kommuner som sier fra seg doser. Det er vi veldig fornøyd med. Dette har topp prioritet hos oss, vi bare bemanner opp.

Juul er også fornøyd med oppslutningen om vaksinen.– Vi er litt overrasket over hvor mange som vil ha vaksinen. De hadde regnet med rundt 90 prosent, men det er faktisk over 90 prosent som velger å vaksinere seg. Vi er vel et folk som er veldig flinke til å høre på hva staten sier, mener Juul-