- Det har vært kjempeartig! Alt jeg har lært tar jeg med meg videre, sier Mikkel Andersen engasjert til Råfisklagets utsendte. Han stilte gjerne opp til intervju med Norges Råfisklag. Mikkel og de andre elevene går på skolen med det artige navnet; Guri Kunna.

12 videregående elever har hatt en kjempetur til Lofoten, med opplæringsfartøyet «Fru Inger». Nå går turen sørover igjen. Foto: Opplæringsfartøyet Fru Inger

Ti gutter og to jenter I år består mannskapet om bord av tolv elever; ti gutter og to jenter. På turen nordover fikk elevene lære å navigere, lese kart og planlegge kurs. Under skreifisket i Lofoten fikk de lære hvilken retning garnene skal settes og hvilke regler som gjelder når mange båter deler på fiskefeltene. Å dra opp garnene fra sjøen, hvordan greie ut fisken fra garnene, fangstbehandling og levering til fiskemottaket i Henningsvær inngår naturlig nok i læringen om bord. Mikkel skryter av de dyktige lærerne, og opplevelsen er gjensidig:

- De sier at vi er det beste kullet de har hatt med seg noensinne!

Mikkel Andersen tar med seg opplevelsene fra skreifiske i Lofoten videre.

Sikkerhetskurs Før elevene setter sjøbein gjennomfører de sikkerhetskurs, og etter det, jevnlige sikkerhetsdriller der de raskt tar på redningsdrakter og hopper over bord. Tiden tas, på hvor raskt de klarer å gjennomføre øvelsen.

- Dette er både viktig og veldig artig å øve på, forteller Mikkel. Det synes vi alle!

Under oppholdet i Lofoten og Henningsvær har elevene også fått muligheten å være med andre fiskebåter på skreifiske og prøvd seg som tungeskjærere på fiskemottaket Jangaard i Henningsvær, der de også leverer skolebåtens fisk.

Rå på tungeskjæring - Vi ble opplært av gutter og jenter som var 6-7 år yngre enn oss selv - de var helt rå på å skjære torsketunger, sier en imponert Mikkel.

Mikkel er ikke i tvil om at han skal bli fisker. Han forteller stolt at han har sjøsamiske røtter fra Finnmark og har tilbragt hver sommerferie der han har fisket sammen med søskenbarnet. Nå gjenstår ett skoleår før elevene går ut i lærlingetid på fiskebåt. Søknadsprosessen begynner allerede når skolen starter til høsten. Mikkel har ikke helt bestemt seg for hvilken båt han ønsker å søke lærlingplass på, men synes både snurrevad og ringnotfiske virker spennende og interessant.

Av totalt tolv elever i årets kull, er to jenter.

Fra skrei til sjøkreps Etter tre uker satte skolebåten, med lærere og elever, kursen sørover for å utøve andre fiskerier. Der skal de blant annet fiske sei med garn, kreps og krabbe med teiner, og utenfor Frøya skal de fiske med line etter de artene som velger å bite på kroken. Alle elevene er samstemte i at fisketuren til Lofoten har vært helt supert, og et minne for livet:

- Vi fikk oppleve Henningsvær og Lofoten på sitt vakreste, i sol som varmet og blankstille hav!

Råfisklaget utsendte gleder seg allerede til gjensyn med «Fru Inger» neste år. Og ønsker ønsker elevene masse lykke til videre!

Her greier elevene garn på kaia i Henningsvær. Alt må være på stell før bruket settes i havet, skal man få fisk.