Kontrollene ble gjennomført i perioden 2. juni til 29. juli, og totalt har rundt 100 ulike typer båter blitt kontrollert, herunder utenlandske fartøy/fritidsfartøy og småbåter.

Det opplyser politioverbetjent og miljøkontakt Leif Halland i politiet til VOL.

For Vesterålen sin del har de kontrollert båter i alle kommunene unntatt Andøy denne sommeren, i tillegg til store deler av Lofoten.

Halland har selv vært med på samtlige av kontrollene, og det generelle inntrykket hans er at ting har sett bra ut.

Bilde fra kontroll av en utenlandsk seilbåt. Politiet påpeker at personene har samtykket til bruk av bildet. Foto: Politiet

Fire manglet vest om bord

Like fullt ble det delt ut fire forenklede forelegg på grunn av manglende vest om bord, samtidig som det ble gitt en del advarsler for manglende bruk.

– Vi har valgt å veilede de som ikke har brukt vest under aktivitet i småbåter. Strengt tatt kunne de vært bøtelagt. De vi har delt ut forelegg til har ikke hatt vest om bord i det hele tatt. I de tilfellene har vi også fulgt de trygt til land, sier politioverbetjenten.

– Hva synes du om at folk ikke har vest om bord i båten?

– Nei, det sier seg vel selv. For oss som har sett tilfeller hvor det har skjært seg og det ikke har vært redningsmateriell om bord har det ikke vært noe særlig å oppleve. Verken for oss eller pårørende. Det har vært noen tragiske hendelser av den typen.

Kajakkpadlere på vei fra Tinden i Øksnes på lørdag. Foto: Politiet

Fire anmeldelser for ulovlige teiner

I tillegg til lovbruddene som handlet om redningsvest ble fire anmeldt for forhold som går på ulovlige teiner.

– Det har også vært tatt kontakt med eiere av fiskecamp som driver båtutleie der vi ser redningsmateriell som ikke er tilpasset eller er svært slitt, sier Halland.

Han påpeker til slutt at indre kystvakt utgjør en stor ressurs, og at det uten dem ville det vært vanskelig å gjennomføre denne typen kontroller.

KV Heimdal bistod politiet i forbindelse med kontrollene. Foto: Politiet