Celin Fredriksen

I dag har elever over hele Norge jobbet for ungdom i Sør-Afrika skal få en bedre fremtid gjennom OD-dagen. Lønnen elevene får på OD-dagen går til prosjektet, som skal gi unge tilbud til sunne fritidstilbud og bedre muligheter til å bli sett.

Sør-Afrika har lenge vært plaget av rasisme og store klasseskiller. I mange miljøer i Sør-Afrika vold, inkludert seksuell vold en måte å bli lagt merke til på som kan gi respekt. Ifølge Operasjon Dagsverk har skoler i fattige områder få ressurser til å følge opp elever som fører til at flere dropper ut og finner tryggere fellesskap i kriminelle gjenger. Årets prosjekt skal skaffe trygge møteplasser, hjelpe ungdommer med skolen og gi opplæring i politisk påvirkning sammen med KFUK-KFUM Global.

Mange elever ved Aust-Lofoten videregående skole gir lønnen sin til OD prosjektet i dag, en av dem er Elise Johansen som er engasjert i tematikken fra før av.

Elise Johansen

Alder: 16 Fra: Svolvær Jobber: Vågan bibliotek

Hvorfor jobber du på OD-dagen?

- OD er viktig, jeg ville jobbet for saken om den var frivillig og. Jeg synes det er spesielt viktig med temaet i år på grunn av at det ikke er bare fokus på ungdom i utsatte plasser i Sør-Afrika, men også fokus på «toxic masculinity», eller giftig maskulinitet, og hvorfor det er spesielt gutter som tyr til det de tyr til når de først sliter. Giftig maskulinitet og kjønnsroller er noe jeg er veldig opptatt av generelt.

Hvorfor valgte du denne arbeidsplassen?

- Jeg er glad i bøker og har jobbet på biblioteket før. Har jobbet både på OD og på yrkesutplassering, så jeg har jobbet her et par ganger før og visste at jeg likte det skikkelig godt da så når jeg fikk beskjed om at «du er nødt å jobb,» så var dette første plassen jeg tenkte på i år også.

Hvorfor mener du at OD er viktig?

- På grunn av at det hjelper ungdom som sliter. Uansett hva tema akkurat dette er, så er det generelt at ungdom hjelper ungdom som er veldig viktig og det å hjelpe andre skaper et felleskap. Så synes jeg det er fint å vite at om jeg tar en dag av skolen for å jobbe, så kan det hjelpe en ungdom som sliter skikkelig.

Kunne du tenkt deg til å jobbe med dette yrket i framtiden?

- Å jobbe på biblioteket er min plan B. Hvis det ikke går som lærer så blir det bibliotekar.

Hvilke arbeidsoppgaver gjør du på denne arbeidsplassen?

- Akkurat nå så hjelper jeg å planlegge hvordan vi skal ommøblere fordi at vi har lyst å gjøre denne kroken her til et sted å henge for ungdom, siden vi har så få ungdomstilbud her i Svolvær. Også hadde de lyst på en ungdoms perspektiv da, så når de først skulle ha en 16 åring som skulle jobber her på OD dagen som liker å tegne og interiørdesign så kunne de like godt sette meg på ommøbleringen.

Daniel Fredriksen Alder: 15 år Fra: Ørsnes Jobber: TIP verksted

Hvorfor jobber du på OD-dagen?

- Fordi jeg synes det er viktig å være med å støtte den fattige ungdommen i Afrika.

Hvorfor valgte du denne arbeidsplassen?

- Det var ikke egentlig mitt valg, jeg ble tildelt denne arbeidsplassen av læreren min.

Hvorfor mener du at OD er viktig?

- Det er dumt at ikke alle har de samme mulighetene, så å støtte andre ungdoms fremtid er viktig.

Kunne du tenkt deg til å jobbe med dette yrket i framtiden?

- Nei, rydding er veldig kjedelig. Jeg kunne ikke tenkt meg dette her som en fremtidsjobb.

Hvilke arbeidsoppgaver gjør du på denne arbeidsplassen?

- Går rundt i verkstedet og ser etter steder og ting som trenger å bli ryddet.

Jaran Mjelva-Andersen Alder: 18 Fra: Svolvær Jobber: Rema 1000

Hvorfor jobber du på OD-dagen?

- Jeg jobber på OD dagen fordi jeg har ikke lyst å være på skolen.

Hvorfor valgte du denne arbeidsplassen?

- Jeg jobber her til vanlig egentlig så det var lettest.

Hvorfor mener du at OD er viktig?

- Jeg synes jo det er viktig å hjelpe barn som ikke har muligheten til det vi har muligheten til, så hvis jeg kan støtte de så gjør jeg det.

Kunne du tenkt deg til å jobbe med dette yrket i framtiden?

- Nei det er litt lite betalt. Jeg vil heller ha en litt bedre jobb med bedre utdanning.

Hvilke arbeidsoppgaver gjør du på denne arbeidsplassen?

- Kommer an på hva som skjer, jeg sitter oftest i kassen eller stabler inn varer.

Celin Fredriksen er 16 år gammel og kommer fra Ørsnes. Hun går førsteåret på helse og omsorg, og drømmer om å jobbe innen psykologi. På OD-dagen har hun vært journalist i Våganavisa, og skrevet denne artikkelen.