Et merketeam fra Havforskningsinstituttet har vært utenfor Lofoten og Vesterålen på jakt etter brugde, som er verdens nest største fisk. De har fått merket tre, står det å lese på Havforskningsinstituttets hjemmeside.

Hvordan merkingen gikk til, kan du se i videoen øverst i saken.

Målet til merketeamet fra Havforskningsinstituttet er å satellittmerke kjempehaien brugde, slik at forskerne kan finne ut mer om hvor den beveger seg.

– Når vi observerer brugde, går vi sakte og forsiktig inntil den med båt. Vi må klare å komme helt nært uten å skremme haien, da vil den trekke ned i vannet og bli borte for oss. Vi bruker en tre meter lang metallstang, og plasserer et satellittmerke like nedenfor ryggfinnen, sier merkeekspert og havforsker, Kenor Ferter.

Etter en uke klarte forskerne å merke tre brugder sist helg.

– Det er helt vanvittig, og nå er vi veldig fornøyde, sier Ferter i pressemeldingen.

Der står det også å lese at merkingen skjer på en måte som ikke skader brugda. Etter merkingen, dykker brugden ned, men så kommer den opp igjen noen meter fra båten og fortsetter med det den bruker sommeren på: å svømme rundt med åpen kjeft for å spise plankton.

– Dette er nøye planlagt lagarbeid. Diskusjoner med forskerkolleger på forhånd, masse trening, kaldt hode, og ikke minst god kommunikasjon i teamet er nøkkelen til suksess, utdyper Ferter.