— Videoen er i utgangspunktet laget som underholdning til vårt årlige juleball, der det har blitt tradisjon at avgangskullet lager en musikkvideo. Vi ser likevel at det har vokst seg litt ut av proposjoner de siste årene, og videoene har fått mye oppmerksomhet også utenfor studiet. Vi ønsket derfor å benytte anledningen til å dele noen av våre tanker rundt utfordringene helsevesenet står i, sier Thea Gjøra Mathisen, legestudent ved UiT.

– Dette er problemer som sitter langt framme i hodet når vi snart skal velge hvor vi skal jobbe, legger medstudent Ingvild Skaug til.

– Vi ønsker oss en levelig arbeidskarriere, og har muligens litt høyere krav til dette sammenliknet med generasjonene over oss, tilføyer Amalie Kjørstad, som også studerer medisin ved UiT.

Helsevesenet har den siste tiden vært objekt for kritikk fra flere vinkler. Etter flere år med vedvarende fastlegekrise formidlet legeforeningen tidligere i høst at 235.000 nordmenn nå står uten fastlege.

Samtidig må flere av landets sykehus skilte med blodrøde tall. I Nord-Norge er situasjonen kritisk, der Helse Nord nylig rapporterte om en budsjettsprekk på svimlende 850 millioner kroner i år.

– Det var derfor kjærkomment da helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tidligere denne uken kunne formidle 2,5 milliarder kroner i økt bevilgning til landets sykehus, sier Mathisen.