Lofoten Heimevernsområde

Med krigen i Ukraina som bakteppe, var det i år en alvorstynget markering av 8. mai i Lofoten. Tradisjonen tro var det markeringer både i Moskenes, Flakstad, på Leknes og i Svolvær. Mange lofotinger hadde funnet turen til de lokale arrangementene, til tross for hustrig vær og konfirmasjonsdag.

Foto: Lofoten Heimevernsområde

Lofoten Heimevernsdistrikt legger ned krans i hver kommune på bautane for de falne fra andre verdenskrig på 8. mai. Dette gjøres for å markere Frigjørings- og veterandagen på datoen for slutten av nazistenes okkupasjon av Norge i 1945. Etter hvert som krigsveteranene og tidsvitnene har blitt færre, har også veteranene fra internasjonale operasjoner utenlands fått sin plass i rampelyset. Både på Leknes og i Svolvær fikk til sammen seks veteraner tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

Foto: Lofoten Heimevernsområde

Det var flere veteraner fra Forsvarets internasjonale operasjoner som hadde møtt opp med de andre lofotingene for å markere dagen. Kaptein Bjørn Ragnar Larsen hedret disse veteranene i sin tale. - Soldater i internasjonale operasjoner sin vilje til innsats og offer har alltid vært på vegne av Norge som nasjon.

Samtidig minnet kapteinen om at kampen er kontinuerlig. – Alle må være klar til å verne og kjempe for vårt land, vårt folk og våre verdier for å leve i fred og frihet.

Sogneprest Peter Wilhelmson i Svolvær er også feltprest for Heimevernsdistriktet, og har selv tjenestegjort for Forsvaret utenlands. Han holdt andakt under kransenedleggelsen ved Svolvær kirke. – Ingen av oss lever for seg selv eller dør for seg selv, men det er ikke alle som skjønner dette, sa Peter Prest. – Vi som er samlet her skjønner dybden av en annerledes tjeneste og det å kjempe for det gode, sa presten.

Ordfører Johnsen trakk frem krigens pris og den behandlingen som både deltagere og pårørende har blitt møtt med. – Mange av de som opplevde 8. mai sier det er den fineste dagen i deres liv. Følelsen av frihet er en god følelse, men ingen selvfølgelighet, sa Johnsen.

Etter kransenedleggelsen ved Svolvær kirke, inviterte Vågan kommune til markering av frigjørings- og veterandagen på Thon Hotell for veteraner, pårørende og oppmøtte.

Foto: Lofoten Heimevernsområde
Foto: Lofoten Heimevernsområde
Foto: Lofoten Heimevernsområde