En kvinne fra Lofoten måtte stille i Salten og Lofoten tingrett etter å ha blitt siktet for å ha kjørt bil når hun var påvirket av alkohol.

Kvinnen avga en uforbeholden tilståelse i rettsalen. Dette betyr at domstolen kan behandle straffesaken som tilståelsessak.

I tilståelsen forklarer kvinnen at hun kvelden før hadde vært ute å drukket. Hun viser også til at hun sliter med angst, og at hun ikke klarte å skille mellom dette og at hun fortsatt var alkoholpåvirket da hun sto opp.

Kvinnen ble stoppet av poltiet mornignen etter hun hadde drukket, da hadde hun sittet bak rattet i et par minutter.

Retten finner det bevist at kvinnen har kjørt i beruset tilstand og at hun har handlet uaktsomt. Dette på bakgrunn av tilståelsen og opplysninger i saken.

Dømt til ubetinget fengsel

Siktede har samtykket i at saken blir avgjort ved tilståelsesdom. Påtalemyndigheten har foreslått at straffen settes til fengsel i 20 dager som gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Retten viser til at siktedes erkjennelse ikke har i vesentlig grad bidratt til en oppklaring av saken ettersom at hun ble stoppet under kjøringen. Likevel har det medført en prosessøkonomisk besparelse ved at overtredelsen kan pådømmes som tilståelsessak.

– Retten finner det passende at straffen bør settes til fengsel i 20 dager som gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Hun dømmes videre til en bot på 20 000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

Tap av førerrett

Påtalemyndigheten har begjært dom for tap av førerrett for en periode på 22 måneder.

Etter en samlet vurdering har retten kommet fram til at det foreligger helt spesielle forhold som gir grunn til å gjøre unntak fra minstetiden i foreliggende sak.

– Etter rettens syn vil tap av førerrett være betydelig mer byrdefullt for siktede enn det som normalt kan forventes. Dette i henhold til vanskeligheter for å utføre behandling som kan føre til langsiktige konsekvenser, står de tå lese i dommen.

Hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling tilsier at tapstiden ikke kan settes til kortere enn 10 måneder. Kvinnen fradømmes dermed retten til å føre førerkortpliktig motorvogn for en periode på 10 måneder.