Risikorapporten fra Utdanningsdirektoratet ble mandag overlevert til Kunnskapsdepartementet. Rapporten er bestilt av regjeringen for å vurdere risikoen ved gjennomføring av eksamen i skolen våren 2022.

Avgangselevene ved Aust-Lofoten videregående skole har bare hatt ett normalt semester uten pandemi. De mener undervisningen har blitt svekket, og at de ikke har fått kunnskapen de trenger for å kunne gjennomføre eksamen.

– Noen har vært veldig uheldig med smitte, og fått mer hjemmeskole, mens andre har fått opplæring på skolen, sa Kevin Chioralia, som er elevrådsleder ved skolen, til Våganavisa før helga.

Utdanningsdirektoratet anbefaler å avlyse alle vårens eksamener for elever på grunnskolen og i videregående opplæring.

I arbeidet med vurderingen om eksamen burde gjennomføres eller ikke har de fått innspill fra sektoren. Utdanningsdirektoratet mener at privatister og kandidater som må ta eksamen for å få faget bestått fortsatt skal få gjennomføre eksamen.

BEGRUNNELSEN FOR ANBEFALINGEN I begrunnelsen for å avlyse eksamen skriver Utdanningsdirektoratet følgende:

"I områder med høy smitte og strenge lokale tiltak har dette hatt store konsekvenser for elevens skolehverdag, men i andre områder har opplæringen vært tilnærmet normal. Vår anbefaling er gjort ut fra en helhetlig vurdering av tre sentrale hensyn; likebehandling og en rettferdig sluttvurdering, elevenes motivasjon, trivsel og læring og praktisk gjennomførbarhet".

KREVENDE VURDERING Direktør i Utdanningsforbundet, Hege Nilssen, uttaler i en pressemelding at vurderingen om å anbefale å avlyse alle eksamener i grunnskolen og videregående skole har vært krevende.

– Eksamen er en viktig del av sluttvurderingen i Norge. Selv om det er mange argumenter for å avlyse eksamen, er det også argumenter for å gjennomføre. Dette har derfor vært en krevende vurdering å gjøre, sier Nilssen.

– Pandemien har påvirket kvaliteten i opplæringen, men i ulik grad. Elevene har derfor hatt ulike rammer for opplæring og vil ha ulikt grunnlag for sluttvurdering denne våren, sier Nilssen.

Direktør i Utdanningsdirektoratet Hege Nilssen. Foto: Utdanningsdirektoratet

TIDLIG AVKLARING Et ekspertutvalg anbefalte i fjor regjeringen å ta avgjørelsen om eksamen for våren 2022 tidlig. Elever vet fortsatt ikke om det blir eksamen eller ikke i år. Den avgjørelsen er det regjeringen som tar.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kristina Torbergsen, sa til VG søndag at en beslutning vil bli tatt så raskt det er mulig og forsvarlig.

ELEVENE BLIR HØRT Lederen i elevrådet ved Aust-Lofoten videregående skole er glade for signalene risikorapporten fra Utdanningsdirektoratet sender ut til elevene.

– Udir har gjort det klart at de har hørt elevenes ønsker og de kom med en klar beskjed. Vi håper at politikerne tar til seg rådene og kommuniserer med oss ​​om hva de vil gjøre. Vi ønsker ikke å feire for tidlig, så vi venter spent på svar fra Stortinget, skriver Kevin Chiorolia og Vilja Linchausen Getz i elevrådet ved Aust-Lofoten videregående skole om mandagens kunngjøring fra Utdanningsdirektoratet.

Les også:Har hatt ett normalt semester på VGS: – Å avlyse eksamen er mest rettferdig