Årsaken er at vinden vil gå lenger nord enn først antatt. Det betyr at ekstremværet «Ingunn» er ventet å treffe Lofoten.

Fram til nå har Lofoten ligget i ytterkanten av de mest berørte områdene. Men nå er farevarselet for Lofoten altså oppjustert til rødt farevarsel.

– Vi snakker om en forverring. Lokalt kan det bli ekstreme vindkast på 40-50 meter per sekund fra klokka 06 torsdag til 11 i Lofoten, sier vakthavende meteorolog Jon Austrheim ved Værvarslinga for Nord-Norge til NRK.

Ekstremt kraftige vindkast er nivået over orkan. Anbefalingene ved slikt ekstraordinært vær er blant annet at man holder seg inne og kun må kjøre ved å følge råd fra Statens vegvesen.

Konsekvensene av vind på dette nivået er at det er farlig å være utendørs, og at de ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Det er stor fare for innstilling av flyavganger, båter og annen transport.

– Denne vindretningen er den verste, spesielt for Lofoten. Det er all grunn til å sikre gjenstander og holde seg inne, sier meteorologen til avisa.

Meteorologisk institutt har sendt ut hele seks farevarsel for Lofoten torsdag.

Da Våganavisa får tak i vakthavende Jon Austarheim, sier han at lavtrykket har flyttet seg lenger nord enn prognosen tilsa tirsdag.

– Det flytter seg opp til Lofoten natt til torsdag. Først kommer det til Røst i tre-firetiden. Et par timer senere kommer det lenger opp, fra rundt klokka seks, sier han.

Meteorologen sier videre at det ventes sterk storm, kanskje opp i orkan, og vindkast på 40–50 m/s i mesteparten av regionen.

– Men vindstyrken avtar på formiddagen. Fra ettermiddagen av vil vinden være nede på stiv kuling og etter hvert periodevis stiv kuling. Og da blir det først sludd og etter hvert snøbyger. Og det blir mye snø, slår John Austarheim fast.