Det skriver Tollen i en pressemelding.

Etaten frykter at sprit og annen alkohol kjøpt fra andre steder enn lovlige utsalgssteder i verste fall er ompakkede og ommerkede piratprodukter – som i verste fall kan være direkte livsfarlige.

På Svinesund – der de fleste beslagene er gjort – har tollen funnet korker, forseglingsplast, etiketter og flasker som man tror er ment å brukes til å «maskere» ulovlig sprit som lovlige originalvarer.

– Nylige beslag gir ekstra grunn til bekymring, samtidig som vi er på vei inn i russetid og sommersesong, med tilhørende høyt nivå på festlige aktiviteter., sier tolldirektør Øystein Børmer i pressemeldingen.

I verste fall kan den ulovlige spriten være stoffet isopropanol, som smuglerne utvinner vanlig alkohol – etanol – etter at isopropanolen blir destillert på nytt.

OMTAPPING: Tollvesenet frykter at flaskene skulle fylles med ulovlig – og livsfarlig – sprit. FOTO: TOLLVESENET

Isopropanol blir brukt som løsemiddel i blant annet spylevæske og desinfeksjonsvæske. Ifølge tollvesenet er det nylig avdekket mistenkelig stor import av stoffet, og man mistenker at det har å gjøre med beslagene av korker m.m.

– Det er viktig at alle, uansett alder, forstår at det på ingen måte er trygt å kjøpe eller drikke ulovlig brennevin. Selv om det ser ut som originalvare, så kan innholdet være livsfarlig, sier Børmer.

Les også:Ukas tips: Forny klesskapet uten å kjøpe nye klær