I den forbindelse inviterer Vestvågøy Historielag til å høre to foredrag i Meieriet kultursenter på Leknes, står det å lese i en pressemelding. Jektefarten langs kysten står sentralt.

Fra Hardanger Fartøyvernmuseum i Norheimsund kommer Sjur Tarjei Fykse for å fortelle om jektefarten til og fra Nordland.

Journalist, forfatter og lofoting, Bjørn Tore Pedersen fra Petvik, ga i 2019 ut boka «JEKTA, Eventyrets farkost», om jektefarten mellom Lofoten og Bergen.

Den beskrives som den første boka som grundig omhandler jekta og jektefarten. Pedersen forteller om leia de seilte i, jektenavn, hvem som seilte, hvor de seilte fra og annen informasjon knyttet til de gamle seilende «lasteskipene».

På det meste skal det ha seilt rundt 200 jekter fra Nord-Norge og til Bergen med tørrfisk.

I boka skriver Pedersen utfyllende om jekta «Anna Karoline» som ble bygd i Trøndelag i 1879, og var en flittig traver langs kysten. Etter flere tiår med eiere i Trøndelag, ble jekta i 1929 kjøpt av firmaet J. Angell & Sønner i Hopen i Vågan. Fartøyet står nå på jektemuseet i Bodø, som ble åpent i 2019, samme år som Pedersen ga ut boka.

– Den dagen Nordlandsmuseet vedtok å bygge museum over jekta Anna Karoline, bestemte jeg meg for å skrive denne boka», skriver forfatteren i forordet.

Siden jektene har vært viktige for Lofoten og Lofotfisket, håper nestleder i Vestvågøy Historielag, Eldar Stig Andersen, at mange tar turen til Meieriet kultursenter på Leknes 12. desember.

– Vi har vært så heldige å få to kapasiteter på historien til jektene og jektefarten til å fortelle. Jektenes store historiske betydning er viktig å få fram, blant annet fordi den forteller om hvor viktig tørrfisk fra Lofoten var for Bergen og handelen med utlandet, sier Andersen.