Bakgrunnen var å markere avstand fra krigen og vise solidaritet med Palestina. Initiativet kom fra Palestina-gruppen i Lofoten og Vesterålen, som er en såkalt løs organisasjonsgruppe.

– Det har vært ulike markeringer siden Gaza-krigen startet, inkludert konserter, markering og folkemønstring. Selve ideen om å klatre geita handler om tradisjon. Geita er et ikon for Vågan, Svolvær og Lofoten. Det er en veldig synlig plass for å markere solidaritet, opplyser Eline Øwre.

Onsdag kveld ble festet et Palestina-flagg på Svolværgeita. Flagget ble festen innunder horna, med bruk av kiler. Foto: Vidar Eliassen

Markus Wegge lot seg umiddelbart begeistre da han hørte om ideen.

– Det har vært mye som har skjedd oppe på geita opp gjennom årene. Det er en veldig bra plass for å markere noe. Det som skjer i Palestina er for forferdelig til å ikke gjøre noe. Det føles feil. Forhåpentligvis kan dette bidra til mindre vold og mer fred.

At trioen hengte opp flagget 15. mai, er ikke tilfeldig. 15.mai er nemlig dagen da fordrivelsen av palestinerne startet i 1948. Dagen går under navnet Nakba.

– Det er viktig å vise solidaritet i dag. Utrenskingen av det palestinske folk skjer rett fremfor oss. En del av det vi gjør nå, er for å markere og rette fokus. Det som skjer er forferdelig og må stoppes, sier Deeb Al-Safadi.

Foto: Markus Wegge

Øwre trekker også paralleller til det norske demokratiet.

– Vi feirer 17. mai for å feire friheten vår, der vi kan kjenne på trygghet. Og da er det viktig å vise solidaritet med folk som ikke har frihet.

Selv om dette er det første Palestina-flagget som er hengt opp på Svolværgeita, er det ikke det første gang det har vært luftig flaggmarkering der.

En gang på 70-tallet, for eksempel, hengte klatreentusiaster opp 1. mai-flagg.

– Den gang foregikk det mer i det skjulte, lenge før internett og mobiltelefoner, sier Markus.

– Inge og Cathrine Wegge hengte også opp flagg under Folkeaksjonen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Så dette er jo ikke en ide vi har funnet på selv, peker Eline på.

Foto: Markus Wegge

På spørsmål om den praktiske opphengingen av flagget er krevende, sier Markus at det ikke er tilfellet rent klatreteknisk. Flagget måler 5 x 5 meter.

– Men det er et enormt flagg å bakse med. Kanskje er det Norges største Palestina-flagg, sier Eline.

Planen er at flagget skal henge i en uke før det blir tatt ned igjen.

– Selv om vi ikke regner med at alle har forståelse for at vi gjør det, håper vi at de som ikke liker det, aksepterer det, slår Markus Wegge fast.