Minimal er miniversjonen av den etablerte lavpriskjeden Normal, som finnes i en rekke norske byer.

Assisterende butikksjef hos Minimal i Alti, Sebastian Leithe, sier til Våganavisa at hensikten med Minimal-butikkene er å kartlegge om det er kundegrunnlag og potensial for å etablere Normal-butikker på disse stedene.

– I juni åpner vi sju Minimal-butikker, som de første noensinne, i Norge, inkludert i Svolvær og på Leknes. Disse vil være åpne i sommersesongen, og så tar vi en vurdering etter det for å se om det er nok salg og kunder til at vi kan starte opp med standardkonseptet Normal, sier han.

foto
Foto: Vidar Eliassen

Avhengig av turister

20-år gamle Leithe har nettopp flyttet til Svolvær for å drive butikken. Han legger ikke skjul på at han har forhåpninger.

– Jeg er veldig spent på hvordan dette vil gå. Vi håper og tror at den blir god besøkt. Butikken er særlig myntet på turister, som det er en del av her, sier han.

Men for at Minimal etter hvert skal bli til Normal, er de også avhengige av at lokalbefolkningen benytter seg av tilbudet.

– Turistene er viktig, men vi må få det til å rulle rundt uten turistene også. Viljen og lysten til å etablere en fast butikk her, er i alle fall stor fra Normals side, sier han.

foto
Foto: Vidar Eliassen

– Mye forskjellig

Våganavisa tok også en prat med et par av kundene som var til stede under butikkåpningen.

– Dette er veldig bra. Vi trenger nye butikker for ungdom, sier Lotte Henningsen til Våganavisa.

Hun var en av flere som tok turen innom åpningen til Minimal torsdag morgen. På spørsmål om hva hun synes er fengende med butikken, svarer hun kontant:

– De har mye forskjellig her som jeg liker.

– Her er det mye rart, og mye billig, supplerer venninnen Helene Grønvig.

Henningsen håper at Normal etablerer seg fast med en standardbutikk i Alti.

– Det hadde vært supert.

foto
Lotte Henningsen og Helene Grønvig fant mye spennende da de tok turen innom Minimal på åpningsdagen. Foto: Vidar Eliassen

Stort trykk i helga

Da Våganavisa var innom nybutikken tidlig torsdag, var kundetrykket ikke all verden. Leite regner med at det ville ta seg opp utover dagen, og særlig i helgen.

– Det har vært en del folk innom i dag, og vi er fornøyde så langt. Vi regner med at det blir ekstra stort trykk i helgen, så da kjører vi ekstra bemanning for å kunne gi kundene en best mulig opplevelse, slår Sebastian Leithe fast.