Det er nevnte Kvale og Hansen som har utviklet The Bergen 4-day treatment (B4DT). Det er en konsentrert eksponeringsbehandling som i løpet av fire dager hjelper mer enn 90 prosent av pasienter med alvorlig angstlidelser og tvangslidelser (Obsessive Compulsive Disorder, OCD).

Mer enn 50 klinikker i Norge har tatt metoden i bruk, inkludert i Svolvær. I tillegg er det etablert 4-dagers teams i Sverige, Finland, Tyskland, Singapore og på Island, og ett tilbud er under oppbygging i USA.

– Svært stolt

Tilbudet i Svolvær startet opp for tre år siden, der omtrent 200 pasienter har blitt behandlet siden den gang. Dette skriver Nordlandssykehuset på Facebook.

«Nå har Helse Bergen mottatt Norges forskningsråds innovasjonspris 2022 for tilbudet. Lofoten og Vesterålen DPS og 4-dagersteamet i Svolvær er svært stolte av å få være en del av dette flotte behandlingstilbudet», står det også å lese i Facebook-posten.

– Dette er veldig stas. Programmet er rett frem, med god forskning og erfaringsbasert praksis, sier psykologspesialist Erlend Hunstad til Våganavisa. Han er faglig ansvarlig ved firedagers-programmet i Svolvær.

Panikkangst

Hunstad, som selv har hatt prismottaker Bjarne Hansen som veileder, peker på at behandlingsmetoden adresserer problemet og kommer både behandlere og pasienter til gode.

– De fleste har foretrukket å få behandlingen i kompakt form. Det er veldig flott at vi har etablert tilbudet i Lofoten, sier han.

Ukjent for mange

Nå håper Hunstad at prisen kan føre til at firedagers-behandlingen kommer mer frem i lyset.

– Selv om vi har holdt på i mange år, er det mange som ikke har hørt om dette tilbudet. Og det er mange som trenger behandling. Da vi startet opp tenkte vi at det fins maks 200 pasienter, men vi glemte av at det bor folk i Vesterålen som også trenger behandling, sier Hunstad

Lag-innovasjon

Nevnte Gerd Kvale, som mottok prisen sammen med Hansen, understreker at de begge brenner for innovasjon som kan omsettes til praksis.

– Veien fra innovasjon til noe som kan bety mye for livene til folk kan være kort, men da kan du ikke bare sitte på et kontor. Dette er lag-innovasjon, sier Kvale til forskningsrådet.

Ifølge Forskningsrådet, har B4DT fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, og Kvale og Hansen er blant annet blitt inkludert på Time Magazines liste over 50 personer som forvandler helsetjenestene.

Viktig for forebygging

I juryens begrunnelse for hvorfor de mottok prisen, står det blant annet at prisvinneren er et veldig godt eksempel på en suksessrik tjenesteinnovasjon som bygger på grunnleggende forskning.

«Forebygging av utenforskap og psykisk uhelse er en av vårt samfunns store utfordringer, og B4DT er et viktig bidrag til dette arbeidet. Slik kan metoden også få stor samfunnsøkonomisk betydning, ved å forebygge sykdom og bidra til økt deltakelse i arbeidslivet», heter det blant annet i begrunnelsen.