Det er fredag morgen, og elevene balanserer på ett ben på hver sin yogamatte inne i gymsalen. Fremst i rommet står læreren og veileder dem gjennom balanseøvelsen med rolig stemme. I bakgrunnen summer pop-rytmene fra en spilleliste lavt. Sola er på vei opp, og snøen på hustakene som stikker opp utenfor vinduene glitrer i de gylne strålene.

– Pust inn, sett foten ned igjen, sier Lisa Blom.

Lyden av et kollektivt åndedrag fyller rommet.

Lisa Blom har ansvar for valgfaget Yoga & Mindfulness ved Lofoten Folkehøgskole, hvor elevene får mulighet til å lære seg stressmestring. Mindfulness kan oversettes på norsk til oppmerksomt nærvær. Det betegner, innen psykologi, det å være bevisst til stede og oppmerksom på det som erfares i øyeblikket, med en vennlig og åpen holdning. Det er en egenskap alle har, som kan styrkes ved øvelse.

Elevene lander på matta igjen, og samler hendene foran brystet. Med myke blikk ned mot gulvet gjør de seg klare til neste posisjon. Men faget handler om mye mer enn bare mobilitet og trening, ifølge Blom.

Selv begynte hun med yoga for 23 år siden. Hun har alltid vært aktiv surfer, og syns det så ut som god tøying. Da hun merket at det gjorde godt også i sinnet, kom interessen for sammenhengen med hjernen.

– Navn på posisjoner og krevende øvelser er ikke så viktig her, jeg vil heller fokusere på hvile i en eller annen form, og hvilke fordeler som følger med det, forteller Blom.

I løpet av de neste ukene skal elevene teste ulike former for yoga, avslapningsøvelser, meditasjon og oppmerksommhetsøvelser. De lærer hva som skjer i kroppen og hjernen når man hviler.

– Vi tester mange forskjellige ting, så blir det en godtepose som de kan plukke med seg videre fra, sier Blom.

Hun mener samfunnet vi lever i gjør at vi er nødt til å sette av tid til hvile og oppmerksomt nærvær.

– Det kom naturlig før, du var ute og jobba på jordet, kom inn og spiste, strikka og hørte på den der tikkinga fra kjøkkenklokka. Nå mates vi alltid av noe i den stille stunden. Mobilen er med oss på busstoppet, på do, uansett hvor vi er. Vi må sette av tid for hvile, strikking, yoga, aktiviteter som gir hodet ro, sier Blom.

Ved yogaøktens slutt samles klassen i peisestua for å diskutere et relevant tema som elevene ønsker å ta opp, for eksempel stressmestring eller takknemlighet. De deler erfaringer og trekker paralleller til yoga og oppmerksomt nærvær.

– Først tenkte jeg at jeg kom til å måtte føre samtalen mer selv, men det kommer en naturlig og god diskusjon blant elever som ser at det er fint å dele erfaringer med andre.

Men solstrålene må utnyttes når de først er her, og dagens diskusjon flyttes til neste uke. Sånn er det å drive med oppmerksomt nærvær i Lofoten.

Agnes Avendsuhr, Casper Notto og Elin Pettersson skal snart ut i langrennsløypene i Kabelvågmarka. De hadde ganske ulike forutsetninger da de meldte seg på valgfaget.

Elin var i utgangspunktet skeptisk.

– Jeg har testet yoga noen ganger før, men har ikke helt skjønt greia med det. Du skal liksom puste og gjøre en masse rare bevegelser samtidig, som ikke har gitt mening for meg. Nå som vi har gjort øvelsene noen ganger så føler jeg at pusten og det kommer mer av seg selv. Jeg tenker ikke over det så mye.

Agnes Avendsuhr, Casper Notto og Elin Pettersson.

Hun ble overrasket da hun merket at det også var en god treningsform. Delen som handler om oppmerksomt nærvær har hun derimot holdt på med lenge, uten å kalle det for noe spesielt.

­– Denne uka fikk vi i oppgave å stoppe helt opp i løpet av dagen, og ta fire dype åndedrag. Det gjør jeg hver dag uansett, sier hun.

Casper forteller at han føler seg mer våken og fokusert etter at klassen har møttes til valgfagtimene.

– Det er litt tidlig å si om det skyldes yogaen, men jeg setter veldig pris på både å kunne bevege kroppen mer, og diskusjonene vi har om tilstedeværelse. Det tar man jo med seg videre inn i dagen, sier han.

Agnes er enig, og mener det er viktig å sette av tid til å gjøre liknende ting også når folkehøgskolelivet en dag tar slutt. Hun tror de neste årene vil preges av prosjekter, jobb, studier og stress, og mener det er viktig å få en bevissthet rundt viktigheten av å stoppe opp.

– Tilstedeværelse er at vi kan glede oss mer over de små tingene som skjer hele tiden, når vi er i nuet, i stedet for at tankene dras mot noe som skjer i morgen eller i neste uke, sier Elin.

Les også:Elins ti råd vil hjelpe deg å nå målene dine

Les også:– Jeg er helt hekta