Inne i våpenhuset til Lofotkatedralen blir alle barna i Kabelvågmarka Barnehage skrevet inn i manntall av keiser Augustus. De strekker hånda høyt til værs når han spør om noen vil være en av kongene i juleevangeliet, og keiseren eller mellom de opprakte hendene. Alle foto: Evelyn Pecori

– Vi var med på da Jesus blidde født. Vi feirer Jesus sin bursdag når det er jul. Han er jo død på bursdagen sin nå da. Men etter jula kommer han til å skjønne at vi har hatt bursdagen hans, forteller Lotte Hamnes Rostad (5).

– Da vi kom inn skulle vi kle på oss drakter. Det var veldig fint da vi kom inn her. To engler venta på oss, forteller Håkon Rørvik (5).

En liten engel blir til!
– Se på meg, jeg har vinger! Barna viser frem kostymene de har fått på seg.

– Så øvde vi på en sang, men jeg husker ikke hvordan den var, sier Lotte.

– Ære være Gud i det høyeste, sang erkeengelen Gabriel og spilleengelen Terje.

– Så begynte vi å gå, sier Lotte.

– Vi gikk lenge, og ved bålet varma vi oss, selv om jeg ikke var så kald, sier Håkon.

Mens barna sitter rundt bålet forteller keiser Augustus, eller sokneprest Aina Marie Svendsen, om vandringen som Josef og Maria la ut på.

– Så ble Jesus født i en stall. De var i stallen siden de fulgte etter Betlehem-stjerna, og da kom de til stedet de skulle til. De banka på ei dør, og det var Jesus sitt hus, sier Lotte.

Bank bank, er det rom i herberget?

– Kua va også inne i stallen. Møøø! legger Håkon til.

– Mammaen og pappaen var også der. Og kongen. Og han Håkon og de, sier Lotte.

Maria har Jesusbarnet i armene, og Josef tar seg en kvil på krakken i bakgrunnen.

– Der fikk de sove, sier Håkon.

– Etter at Jesus blidde født kom vi englene og sang, sier Lotte.

Gjetere og engler følger med på dramaet som utspiller seg i stallen.

– Og så kom kongene. De hadde gaver. Den ene hadde boks rundt, og det var røkelse. Den andre hadde også boks rundt, men jeg veit ikke hva den hadde inni. Og så kom de med en pakke med gull i, forteller Lotte.

Barna var spente på å se Jesus i krybba, matfatet til dyrene, hvor han skulle holde seg varm og god.

– Da jeg så Jesusbarnet ble jeg sånn «uææææeeeh!», helt overraska. Det var oppi den der senga, men den var lagt av tre og litt ku-mat, sier Lotte.

– Jeg tror det var litt kaldt og litt varmt inne i stallen. Da er det passelig, mener Håkon.

– Jesus var uansett ei jente, det så jeg, røper Lotte.

– Jeg har hørt litt om Jesus før. Han var en liten mann som vart født i Betlehem og da han lå i senga sa han «gogo gægæ» som babyer jo gjør, forteller Håkon.

– Jesus vet at vi feirer bursdagen hans, for han sitter oppe i himmelen og følger med på oss. Han hører kanskje at vi synger julesanger, og han kan i alle fall følge med på oss gjennom vinduet, sier Håkon.

Etter vandringen til Betlehem byttes glorier og kapper ut med luer og utedresser med refleksvest på. Så vandret barna tilbake til Kabelvågmarka.

Les også:VM-koordinatoren: – Målet er først og fremst å få gjennomført