Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i januar 2020.

– Jeg synes det er så fint utsikt overalt. Så jeg tenkte at jeg skulle tilby de forskjellige reiselivsbedriftene bilder, forteller Kåre Brandt.

Lofotcamera er bare et lite foretak som Kåre driver ved siden av en fast jobb. Han fant ut at han ville sette opp et kamera på toppen av Thon i Svolvær for å få fine oversiktsbilder. Men det var ikke like lett som først antatt.

– Thon har sitt eget interne nett, som jeg ikke fikk lov å koble meg på. Så jeg begynte etterhvert å se på dette med trådløse linker og få nett opp dit.

Les også:Hvor mange riktige får du på dagens quiz?

Kort fortalt betyr det at Kåre fikk satt opp en antenne på taket på Thon og begynte å sende internettsignaler hjemmefra og opp dit, sånn at han kunne koble opp et kamera der oppe. Da kunne han hente bilder fra det kameraet via internett. Etterhvert begynte bildene å bli lagt merke til, blant annet av Lasse Bjørback, eier og administrerende direktør av Bjørback-gruppen, som blant annet eier Restaurant Du Verden.

– Han trengte hjelp med nettverk. Så jeg hjalp han med å sette opp både internett og overvåkning på Du Verden. Det var sånn det startet. Etter det har det bare eksplodert, forteller Kåre.

På nettsiden oppdateres bildene kontinuerlig Foto: lofotcamera.no

FANT SUKSESSFORMELEN

Det var etterspørsel etter både kameraovervåkning og ikke minst trådløst internett.

– Hvis det står mange rorbuer rundt omkring, så har jeg en base i midten som sender ut signaler. Så setter jeg en mottaker på hver bu og en wi-fi-antenne derfra og inn. Da får du skikkelig bra nett i hver bu, i stedet for å legge kabel mellom hver bu som er en større kostnad, sier Kåre.

I 1983 begynte Kåre som elektrikerlæring. I løpet av den tiden tok han utdanning som telekommunikasjonsmontør og var en stund og jobbet i Bravida. Han fikk tilbud om jobb som bedriftselektriker på flyplassen i 2006. Der jobbet han helt frem til i fjor høst, da han ble fast ansatt som teknisk leder hos Bjørback-gruppen.

– Lasse ble etterhvert ganske avhengig av meg. For jeg har lagt opp internett og kameraer på Du Verden her i Svolvær, i Tromsø og på alle tre hotellene hans. Nå driver han Sandvika Camping, Henningsvær Rorbuer, Tyskhell, Wahlbrygga og Statsbuene i Kabelvåg. Alt det skal også ha internett. Så det er det jeg holder på med akkurat nå.

SENDTE BILDER TILTV2

Når han ikke er på jobb er det Lofotcamera som gjelder. Stort sett all fritiden går til sin egen lille bedrift.

– De kameraene der oppe på Thon krever egentlig ikke så mye vedlikehold. Det meste av tiden min nå går på litt større rorbuanlegg omkring i Lofoten, lengst ut er Sørvågen.

Bildene fra toppen av Thon har blitt lagt merke til av flere. Kåre selv syntes bildene var så fine at han ville prøve å sende dem til TV2.

– Jeg prøvde meg litt frem for å få kontakt med dem. Plutselig traff jeg riktig person og de hadde lyst til å hente ut litt bilder. De hentet faktisk ut stream, altså live-bilder. Sånn som det er nå har jeg ikke noe igjen for det enn den reklamen og referansen.

Kåre har skrevet opp alle kundene sine som referanser inne på hjemmesiden sin.

– Mange som er på referanselisten min har jeg kontrakt med. Altså drift- og vedlikeholdsavtale hvor jeg får en sum i året og reiser rundt i Lofoten og reparerer hvis det er behov for det.

Er det noen som har sagt at det ikke er bra nok?

– Ikke til nå. Alle jeg har levert til er, så vidt jeg vet, fornøyd.

SKULLE GJERNE GJORT DET PÅ FULLTID

Fra utsiden ser det ut til at driften av Lofotcamera går ganske bra. I 2019 fakturerte Kåre 8-900.000, noe som tilsier at det absolutt går rundt.

– Det går veldig opp og ned. Det kan være år hvor det ikke er noe å gjøre og det ikke er noen installasjoner. Det blir jo mettet til slutt. Men de fleste går inn en avtale med meg, for anlegget må jo holdes vedlike, forteller Kåre og utdyper:

– Det er utrolig mange komponenter som står ute hos en enkelt kunde. For eksempel så har alle rorbuer to komponenter, pluss en basestasjon og flere linker. Så da kan det være helt opp til 20-30 komponenter bare hos en enkelt kunde. Alle de har jeg overvåkning på og kan se at alt er oppe og går. Så kan jeg gi kunden beskjed hvis det detter ut.

Siden alt har en liten datamaskin inni seg, så må alt sammen oppdateres med jevne

Les også:Lofoten - En liten kjærlighetserklæring

mellomrom. 2-4 ganger i året kjører Kåre oppdatering på alt av utstyr, og det må gjøres i en spesiell rekkefølge for å få med alt.

– Jeg har en del kunder med kameraovervåkning. Hvis de blir utsatt for tyveri så ringer de til meg og ber meg hente ut bilder og film av dette. Jeg har fått utarbeidet personvernerklæring av en jurist, sånn at jeg ivaretar denne biten. Det er viktig at man forholder seg til datatilsynet sitt regelverk når det gjelder overvåkning.

Dette høres veldig tidkrevende ut. Spesielt ettersom alt dette kommer ved siden av en 100% stilling.

– Jeg kunne selvfølgelig tenke meg å gjøre dette på fulltid. Men jeg tror ikke det er marked for det. Selv om jeg fakturerer 8-900.000 sitter jeg ikke igjen med så mye i overskudd. Jeg har jo utgifter jeg og. Så det er ikke nok til en stilling.

LESER SEG TIL KUNNSKAP

At Lofotcamera går så bra som det gjør, har kanskje en sammenheng med at det ikke er en jobb. Det er en fritidsinteresse som Kåre liker å bruke tiden sin på.

– Da jeg jobbet på flyplassen jobbet jeg skift. Så jeg kunne plutselig ha 4-5 dager fri. Da hadde jeg god tid til å studere ting. Når jeg setter meg ned for å finne ut av ting så finner jeg ut av det. Jeg er ikke opplært på det, men jeg bruker mye tid på å studere det og tilegner meg kunnskap. Jeg vet at andre bedrifter bruker det samme konseptet som jeg bruker, men de har ikke ansatte som kan bruke tid på å sette seg ned i 8 timer for å google, det har de ikke råd til.

Nå er Kåre opptatt av at han ikke skal påta seg for mye. For det er bare han som holder på med det, ved siden av jobben sin.

– Jeg må jo drifte de anleggene jeg har. Jeg må kunne stille opp og reparere hvis det detter ut. Nettet har blitt så viktig for turismen i dag. De forlanger jo at det skal være nett. På Ballstad hadde jeg en kunde med rorbuer som ikke fikk leid ut lenger fordi de ikke hadde ordentlig nett. Det var nesten kroken på døra. Men nå har de ikke hatt noe problem med nettet og er kjempefornøyd.

Alt i alt er det bare én ting det handler om:

– Jeg synes det er gøy å markedsføre Lofoten. Det var det, det startet med, avslutter Kåre Brandt.

Foto: lofotcamera.no

Les også:Slik spiser du sushi som en proff