Har du vært på torget i det siste? Blant bodene der, finner du Veronika Rubaninska (39), opprinnelig fra Slovakia – men Bodøværing siden 2013. Hun selger kremer, teer og såper – laget av planter og urter funnet ute i naturen her i Lofoten.

– Jeg har alltid vært tiltrukket av de skandinaviske landene, og drømte om å flytte til Norge. Da jeg flyttet hit med barna mine for åtte år siden, begynte jeg med en gang å undersøke hva slags planter som finnes rundt meg her, sier hun.

GAMMEL VISDOM For Veronika er vokst opp med alskens urter og planter hengende til tørk rundt seg. Både moren og begge bestemødrene hennes var godt kjent med de mange helende egenskaper som finnes i det grønne rundt oss, og slik lærte lille Veronika at planter er mer enn bare noe utenfor oss selv. Tvert i mot, med den rette kunnskapen kan de hele, lindre og gjenopprette balanse i systemet vårt.

– Da jeg kom til Norge, ble jeg sjokkert over at ingen visste noe om plantene her. Når folk så at jeg plukket urter ute i naturen, sa mange til meg at jeg måtte være forsiktig så jeg ikke ble forgiftet, sier Veronika.

Heldigvis dukket det opp en og annen viskvinne på veien, som har delt viktig kunnskap om de lokale plantene nettopp her i nord med Veronika.

HELENDE HESTEHOV Det gikk ikke lang tid før Veronika fant hestehoven; en plante hun snart begynte å lage kremer av. Hjemme i Slovakia er hun kjent for å ha en løsning på ethvert problem, og kremen ble raskt populær da hun var hjemme på ferie.

– Jeg så at kraften i hestehoven hjalp mot plager som psoriasis, influensa, pusteproblemer og andre infeksjoner. Folk fikk sjokk når de så hvor godt den hjalp, og jeg måtte ta med meg enda flere kremer neste gang jeg reiste ned, forteller hun.

For tre år siden begynte Veronika å reise til Lofoten med produktene sine sommerstid. Her finner hun rosenrot, som hun kan fortelle hjelper mot de fleste plager.

– Rosenrot kalles «Europas Aloe Vera», og er kjent for å gi oss energi, hjelpe mot nedstemthet i tillegg til at den er god for libido, sier Veronika smilende.

Foto: Ingrid Østang

Selv lager hun kremer, tinkturer og såper av Rosenrot-planten, i tillegg til at hun tilbyr et rosenrot-pulver, som man kan putte i kaffen om morgenen. Geitrams finner hun også i området her. Den lager hun fermentert te av.

- Denne teen kommer opprinnelig fra Russlang, og hjelper for alt. Kunnskapen om hvordan man lager den var lenge tapt, fordi kinesernes te dominerte på markedet. Takket være internett er kunnskapen nå tilbake, og jeg kunne begynne å produsere den, forteller Veronika.

Selv har hun sluttet å kjøpe te i butikken etter at hun begynte å lage og drikke den kraftfulle teen.

FULLMÅNE Det er i uken før, og under, fullmåne hun sanker urter. Det er fordi månen påvirker alt vannet på jorden – og dermed også vannet i både oss og plantene.

– Når månen er full, tiltrekker den vannet og essensen i plantene, som går opp til blomsten. Derfor stenger jeg boden tidlig rundt fullmåne for å sanke urter, sier hun.

Gjorde du det før i tiden, var du ille ute. Da ble du kalt «heks» og brent på bålet. Heldigvis er det ikke sånn lenger, og Veronika kan trygt plukke både rosenrot, hestehov og geitrams under fullmånen her nord. Ikke nok med det. Veronika er også utdannet motedesigner, og klærne hennes finner du også i boden på torget.

– Ja, jeg er utdannet motedesigner fra Slovakia og Tsjekkia. Klærne jeg lager er rettet mot det nordiske klimaet, laget for at vi skal føle oss komfortable i kulda, sier hun.

Veronika blir å finne på torget helt fram til slutten av juli.

Foto: Ingrid Østang