Lyden av plasking, gledeshyl og latter fyller det store rommet som huser bassenget i Svolvær. Sil Svømming er i gang med ukas første trening, og det er de aller minste svømmerne som skal få øve seg på å være i vann. De bruker ikke svømmebriller, for å bli vant til følelsen av vann i øynene. Sammen med to instruktører får barna oppgaver som de trener på i løpet av halvtimen som er satt av til dem.

– Heia! Jeg ser deg ja, du er kjempeflink, roper mamma Trine Berg Jacobsen fra bassengkanten. Hun sitter sammen med Line Dybwik som har hatt flere barn på svømmeskolen.

Datteren til Jacobsen går i barnehage, men er med på svømmeskolen en gang i uka, noe hun har gjort siden hun var fire år gammel. Jacobsen er glad for at hun får øvd seg på å være i bassenget i en liten gruppe, sammen med engasjerte instruktører.

Line Dybwik og Trine Berg Jacobsen følger med på barna deres som har svømmeundervisning. Foto: Evelyn Pecori

– Det er kjempeviktig at vi har dette tilbudet. Vi har en temperatur i havet rundt oss som ikke akkurat inviterer til å bade i lang tid. Jeg så stor forskjell da vi var sørpå i sommer, på barn som er vant til å bade ofte i havet, sammenliknet med at man dypper seg i vannet her, sier hun.

FULLE LISTER

Johan Holdø er ansvarlig for svømmeskolen. Han forteller at tilbudet fikk et oppsving for syv-åtte år siden, og at de nå har 56 elever som får undervisning i løpet av fire timer i uka. I tillegg har de 16 ungdommer som trener svømming.

– De eldste svømmerne våre gjør det stort på stevner i landsdelen. Inger Kristiansen var i Bodø på Salten-treffet og kom hjem med fire gull, og ble beste jente. Det er talenter som gjør det godt, sier Holdø som tydelig er stolt av klubben.

Han forteller at noe av det viktigste de gjør er å lære barn å bli trygge i vann, og å lære dem å svømme.

– Etter hvert blir de gode å svømme, og da kan jo konkurransen være en del av motivasjonen. Men i hovedsak er viktigheten av å kunne svømme det som driver oss, sier Holdø.

Skolen følger Norsk Svømmeforbunds modell for opplæring. Hvert år lærer barna livredning og sikkerhet på en måte som er tilpasset til alderen deres. De øver på å bade med klær på, og snakker om viktigheten av å ikke bade alene, forteller treneren.

SLITEN SVØMMEHALL

I juni gikk flertallet i kommunestyret inn for å bygge et basseng i Kabelvåg. Når det er på plass skal en vurdere en løsning for basseng i Svolvær. Alternativene i Svolvær er enda et kommunalt basseng, eller et folkebad gjennom et privat samarbeid.

Svømmebassenget i Svolvær har vært stengt for vedlikehold i høst, noe som har bremset opp undervisningen noe. Kommunen arbeider med en midlertidig løsning for å sikre at svømmeundervisningen kan fortsette frem til et nytt basseng i Kabelvåg står klart.

Holdø forteller at Sil ikke har tatt et offentlig standpunkt i debatten om nytt basseng.

– Vi er en ideell organisasjon som driver på dugnadsbasis, og da er skolebassenget lettest tilgjengelig for oss. Det er ikke i bruk på kveldstid, og dermed har vi lettere tilgang. Det er også fascinerende med både folkehelsebad og badeland – vi liker jo å være i vann.

I bassenget er det nå tid for fri lek. Jacobsen og Dybwik mener det er spesielt viktig å ha et godt og stabilt svømmetilbud på en øygruppe.

– Jeg stusser jo over at det ikke kommer klarere frem at man har råd til å bygge to basseng, men at det heller blir skapt en masse usikkerhet rundt det. Det må gjerne være basseng på hver en holme for min del, men da må man først sikre tilbudet der det når flest barn, sier Jacobsen.